Hieronder alle berichten gepost in de afgelopen tijd.

Grutte wielen in de winter

Grutte Wielen

Grutte Wielen in Friesland in de winter. Na een nacht van sneeuw en vorst is het heerlijk wandelen in de winterzon door dit mooie natuurgebied. Het heeft nog niet lang genoeg gevroren om te schaatsen op het ijs. In de loop van de dag gaat het weer wat dooien, dus ook later in de week zit het er niet in dat het nog lukt om te schaatsen. Jammer!

Sicilië op de Etna

Waar je ook op Sicilië bent, je kunt de Etna altijd in de verte zien. De Siciliërs noemen haar “Mama Etna”, je ziet haar altijd rustig in de verte roken. De dag dat we de Etna beklommen, regende het. Op ongeveer 2000 meter hoogte werd het echt slecht weer en leek het of we in een grote regenwolk liepen. Door het beperkte zicht creëerde dit magische sfeer, alsof we in een maandlandschap liepen afgesloten van de rest van de wereld.

Aan de Moezel

Foto’s genomen voorjaar 2022 aan de Moezel in Duitsland.

Emmerich – Stad aan de rijn

Emmerich is een havenstad aan de Rijn in Duitsland. De Rijn is een van de belangrijkste rivieren in Europa en een belangrijke transportroute voor goederenvervoer. Emmerich is een van de havensteden langs de Rijn die wordt gebruikt voor het vervoer van goederen, zoals bulkgoederen, containervervoer en chemische producten.

De vrouw liep zenuwachtig heen en weer langs de oever van de Rijn. Op zoek naar een plek waar ze kon bellen. “Ga maar eens spelen” zei ze tegen haar zoon. Ze pakte haar telefoon en belde, je kon haar geluk en opluchting zien toen de andere kant opnam. Omdat ze de hele dag had gewacht om de stem van de anderen te horen, was dit het moment waarop ze wachtte. Ze vond een mooi plekje langs de rivier, zodat alles perfect zou zijn voor dit moment van de dag waarop ze eindelijk kon praten met deze persoon die ze zo, zo ontzettend miste.

Emmerich

De rafelrand van Emmerich ligt tussen de haven en het station aangeklemd. Het wordt doorsneden door sporen om de goederen van de haven naar het achterland te brengen.

Houthavens – Maakbaar Utopia

Eind 2021 heb ik de workshop Stedelijk Landschap en Architectuurfotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam gevolgd. Samen met andere fotografen hebben we enkele malen de wijk De Houthavens bezocht en samen een beeld gevormd van de wijk. Voor mijn eindopdracht heb ik een boek met teksten en foto’s gemaakt hierin volgen we het ritme van de dag van de bewoners in de wijk de Houthavens.

De foto’s en teksten vind je hieronder, klik op de foto voor een vergroting.

  1. Houthavens –  Zonsopgang Vroeg in de ochtend zijn er nog nauwelijks mensen te zien in de wijk. Een vrouw laat haar hond uit aan de oever van het IJ
  2. Houthavens – Vrouw eet haar ontbijt aan de oevers van het IJ Op de kade aan het IJ eet een vrouw het ontbijt op dat ze buiten de wijk heeft gekocht. Misschien gaat ze zo werken of met de pont mee.
  3. Houthavens – Braakliggend terrein voor de Pontsteiger Voor de Pontsteiger ligt nu nog een braakliggend terrein, binnenkort zal ook op dit terrein een wijk verrijzen. Er staat al een grootstedelijke reclamezuil klaar voor de toekomstige bewoners.
  4. Houthavens – Balletklas aan het IJ Verderop aan de kade kun je bij wijze van ochtendgymnastiek een balletklas volgen met uitzicht over het IJ waar de containerschepen voor anker liggen. Aan de overkant bewegen de hijskranen langzaam heen en weer, de skyline van Amsterdam Noord is hier in aanbouw.
  5. Houthavens – Speelgoed op straat Speelgoed ligt ’s ochtends nog op straat. De huizen hebben een hang naar het verleden, naar de tijd “toen geluk nog heel gewoon was”. De  deur staat altijd open. Buren lopen bij elkaar naar binnen, voor een praatje of een kop koffie. Hier voelt men zich veilig.
  6. Houthavens – Speelgoed op straat De onbekende buitenstaander wordt altijd opgemerkt.
  7. Houthavens – De blik van de ander Wanneer je er woont kun je je nooit onttrekken aan de blik van de ander.
  8. Houthavens – Eerste activiteiten Werklui beginnen al vroeg in de ochtend met het vormgeven van de wijk. Zij graven de grachten uit. Zodat straks, zij die niet aan het IJ wonen ook uitzicht hebben over water, en vanuit de eigen woning meteen op het SUP-board of het eigen bootje kunnen stappen. Wanneer het water door de grachten stroomt zijn er bruggen nodig om de nieuwe eilanden met elkaar te verbinden.
  9. Houthavens – Werklui graven gracht uit Werklui graven gracht uit zodat zij die niet aan het IJ wonen, ook vanuit hun huis op een SUP-board kunnen stappen
  10. Houthavens – Vader en Kind Het leven voor de bewoners van de Houthavens komt langzaam op gang in de Houthavens, behalve werklui en af en aan rijdende bestelbussen zijn er aanvankelijk weinig mensen op straat. In de ochtend brengt een vader zijn kind naar school over het pad van betonplaten omlijst door onkruid. Het pad bestaat uit betonplaten en wordt omlijst door onkruid. Achter de hekken huizen in aanbouw, de zuil met affiches wacht om gezien te worden door de bewoners.
  11. Houthavens – Rijdende bakker in de wijk   Iedere zaterdagochtend om kwart voor elf komt de rijdende bakker met brood en croissants voor brunch. Ooit las ik dat in een bejaarden tehuis voor welgestelden de bewoners een uur later opstaan dan in het bejaardentehuis voor hoger opgeleiden. De mate van welgesteldheid lijkt van invloed op het bioritme van de wijk.
  12. Houthavens – Afwezigheid van voorzieningen Wanneer je langer rondloopt in de wijk valt je op wat er niet is, een groenteboer, een bakker, een Chinees, een buurtkroeg een snackbar. Voor al deze voorzieningen moet je de wijk uit. De boodschappen bezorgers rijden af en aan, maar er zijn toch ook bewoners die de tocht naar de overkant van de straat wagen.
  13.  Houthavens – Weg met die muur Door de Spaarndammerbuurt en de Houthavens slingert de poster-route “Weg met die muur”. De teksten verwijzen naar de geschiedenis van de buurten, en de wens van de arbeider om in betaalbare huurwoningen te kunnen wonen.
  14. Houthavens – Weg met die muur De enkele bewoners die we spreken verzuchten op een toon die alles goed moet maken, “het is dúúr om hier te wonen”. De betaalbare huurwoning voor de arbeider lijkt in de Houthavens ver weg.
  15. Houthavens – Waar vroeger de dijk lag Waar vroeger de dijk lag, ligt nu een groenstrook en een weg. Alle voorzieningen die bij een wijk of een stad horen zijn aan de overkant, in de Spaarndammerbuurt te vinden.
  16. Houthavens – Karaat Het gebouw Karaat staat op de hoek van de Houthavens van het IJ. Het is al van ver te zien, het is hoog en goudkleurig. Lijkt het dan kostbaarder? Is het omdat het dan beter gezien wordt?
  17. Houthavens – Eten achter de bouwhekken Buiten op het terras lunchen de bezoekers buiten in de zon achter bouwhekken alsof ze in een kooi zitten. Vanaf hun terrastafel hebben ze uitzicht over betonplaten en een zanderige bouwplaats. Vrachtwagens rijden af en aan, daarachter is het IJ te zien.
  18. Houthavens – Zwemmen voor de containerschepen Aan de vlonders aan het Ij spelen kinderen, wandelen mensen. Je mag tot de gele boei zwemmen of SUP-en, achter de boei varen de containerschepen voorbij.
  19. Houthavens – Wachten op de bus De bushalte tegenover nieuw te bouwen bioscoop is er al. Buiten de rand van de wijk kun je hier onbeschut wachten op de bus.
  20. Houthavens – Etenstijd Waar het in de Amsterdamse wijken rond etenstijd druk is op straat met bewoners die thuis komen of naar buiten gaan om een hapje te eten of te drinken, is is het hier stil op straat. Bewoners die thuiskomen blijven binnen zo lijkt het.
  21. Houthavens – Verlaten bouwplaatsen in het donker Vanuit hun huizen kijken de bewoners uit over verlaten maar verlichte bouwplaatsen. 
  22.  Houthavens – Na zonsondergang  Tussen de Pontsteiger en de wijk ligt nog een grote zandvlakte. Aan het einde van het onbebouwde eiland staat een auto geparkeerd met de lichten aan. Een drugsdeal? Een stelletje dat van de zonsondergang geniet? Het blijkt een hondenbezitter die met de auto gekomen is om zijn hond op de vlakte uit te laten.  
  23. Houthavens – Vanaf de Pontsteiger Vanaf een bankje voor het gebouw de Pontsteiger is te zien hoe de zon onder gaat achter de wijk. Achter mij controleert de politie auto’s die zij hebben aangehouden

Industriële resten in en rondom Amsterdam

In en rondom Amsterdam vind je nog resten van de oude industrie van vroeger. Op het Westergasterein staat nog een oude gashouder waarin tegenwoordig evenementen worden georganiseerd. Twee andere gashouders zijn weggehaald, op die plek zijn grote ronde vijvers ontstaan met een ecosysteem. Op de foto kijken drie mensen naar de vogelhuisjes die in de vijver staan.

De Markthallen zijn nog wel in bedrijf, het terrein ernaast ligt braak. In de verte is een gerestaureerde schildering van Keith Haring te zien. Over enkele jaren zal hier een woonwijk verrijzen ook de markthallen zullen dan publiekelijk toegankelijk zijn.

In Halfweg zijn nog de resten van de oude suikerwerkfabriek te zien, er is nu een entertainment centrum en er zijn outlet winkels. Tijdens de lockdown begin 2021 ligt het terrein er verlaten en sereen bij.

De Bretten Fotoserie

In de eerste helft van 2021 heb ik mee gedaan aan de Workshop: Locatie- & landschapsfotografie aan de fotoacademie Amsterdam. Hiervoor heb ik als onderzoeksgebied “De Bretten” gekozen. De meeste Amsterdammers zullen het gebied wel kennen omdat ze een wandeling door de Bretten maken of er door fietsen of langsrijden met de auto richting Haarlem of omdat ze de groene punten op de paden zien die vanuit het Westerpark die kant op gaan. “De Bretten” is een natuurgebied met een Tuinpark ingeklemd tussen de autosnelweg A9 en het industriegebied Westpoort. Wanneer je naar binnen kijkt dan zie je natuur, maar de invloed van de mens en de stad is bijna altijd te zien, zeker wanneer je naar buiten kijkt.

Voor de opdracht ben ik meerdere malen terug gegaan naar “De Bretten”, voor de eindpresentatie heb ik een fotoboek gemaakt. De foto’s uit het fotoboek zie je hier op deze pagina.

Paterswolder Meer

Hollandser wordt het bijna niet. Wolken luchten, weids uitzicht een molen in de verte en een eenzame fietser. Voorjaar in Groningen rondom het Paterswolder meer.

Groningen en Drenthe lege landschappen en Hunebedden

Vanuit Paterswolde is het makkelijk fietsen richting Groningen en Drenthe door lege landschappen met hier en daar een boom. Stralende blauwe luchten leveren mooie rustige foto’s op. In Drenthe is het Hunebed met de naam “Duivels kut” te zien. Het verhaal hiervan Hunebed kun je nalezen op de de website van Abe de Verteller.

Alle plekken waar je ooit geweest bent

Sommige beelden en plaatsen komen bekend voor, alsof je ze herinnert zonder zonder er ooit geweest te zijn. Een vishandel op het parkeerterrein achter de Albert Heijn, een boerderij aan de dorpsrand en een snackbar cafetaria Drieluik. Je lijkt ze altijd tegen te komen wanneer je buiten de stad gaat fietsen. Genomen in Paterswolde-Eelde.

Klein rondje Zuid-Holland en Zeeland

Rond rijdend en fietsend komen we in Zuid-Holland en Zeeland grote vrachtwagens met containers tegen die van en naar de haven rijden. In de verte aan de overkant van het water zien we de haven industrie zelf. Via een omweg verlaten we Zuid-Holland met een korte stop bij de stormvloedkering Neeltje-Jans.

Hellevoetsluis Vestingstad tijdens de lockdown

Mooie lentedag in maart. De vesting van Hellevoetsluis lag er mooi en rustig bij. Vanaf de 17e eeuw aangelegd en in de loop der eeuwen verder uitgebreid. Nu zijn de opgeknapte bunkers en vesting gesloten vanwege Corona, het enige wat we kunnen doen is erom heen fietsen en van de rust genieten. De straten zijn verlaten de restaurants en de winkels gesloten.

Westerpark en Rembrandtpark in de mist

Begin 2021, in januari en februari, hadden we een flink aantal dagen waarop er over heel Nederland dichte nevel hing. Bij het vele thuiswerken probeer ik voor het werk een rondje door het Westerpark te lopen, drie van de foto’s zijn s ochtends vroeg gemaakt terwijl ik een rondje voor het werk liep. De uitgelichte foto is in de ochtend in het Rembrandtpark gemaakt waar ik doorheen fietste op weg naar het ziekenhuis.

Westerpark in de mist

Februari 2021 Westerpark in de mist. De mist is zo dik dat het nauwelijks mogelijk is om verder dan een paar meter te kijken, laat staan naar de overkant van het veld. Het lijkt soms alsof ik in een enorme grote witte ruimte ben met een grasmat. Een paar vogels pikken in het gras op het veld.

Vroege ochtend Westerpark in februari

Er waren dagen dat we zon niet zagen begin 2021. Doordat ook nog veel winkels en alle horeca gesloten waren, was het net alsof we in een vacuüm prikkelloze wereld leefden. De mist vlagen zijn gefotografeerd in de vroege ochtend in Amsterdam Westerpark, dit is het derde deel van de foto’s in de “Nevel Serie”.